Tamworth

Extrieur

De Tamworth behoort niet alleen tot één van de oudste varkensrassen, het varken beschikt ook over een aantal unieke eigenschappen die beslist niet verloren mogen gaan. Om te beginnen het uiterlijk: de vacht is rood of gemberkleurig, de neus en het lichaam zijn lang, de oren staan rechtop en de hoge poten zorgen ervoor dat het varken al wroetend niet met de buik over de grond sleept. Met diezelfde hoge poten kan het varken ook hoge snelheden ontwikkelen. De Tamworth staat bekend als een hardloper.

Het is een sterk ras dat goed tegen kou en warmte kan. Dankzij de hardheid en de geringe gevoeligheid voor ziekten kan de Tamworth goed dienstdoelen als buitenvarken, bij voorkeur in de bossen.

Het is een middelgroot ras dat tussen de 200 en 400 kilo weegt. Deze varkens hebben een ondeugend en druk karakter. De zeugen zijn zorgzame moeders, die tomen van zes tot 10 jongen ter wereld brengen.

De Tamworth is hét oudste, authentieke, pure, Engelse varkensras. Genetisch gezien verschilt een Tamworth van alle andere inheemse Britse rassen en is het de dichtsbijzijnde levende verwant van het oude Engelse bosvarken, zelf een afstammeling van het wilde zwijn. Hij heeft de langste snuit van alle gedomesticeerde varkens en een bijzonder scherpe reukzin, waardoor hij een echter wroeter is.

De Tamworth varkens vinden hun oorsprong in het plaatsje Tamworth in Staffordshire, Engeland. Begin 1800 werden daar Engelse en Ierse varkens gekruist. Omdat het ras verder weinig gekruist is, lijkt het genetisch nog het meeste op het wilde zwijn. Er zijn vrij weinig Tamworth varkens en ze worden vooral gehouden in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland en Canada. Omdat het varken langzamer groeit dan andere rassen wordt het minder vaak gebruikt in de vee-industrie.

In het verleden is er nooit mee gekruist, waardoor de bloedlijnen zuiver zijn gebleven. Tamworth varkens charismatisch, actief en sociaal. Door hun vriendelijke karakter krijg je ze snel tam, waardoor ze volgzaam en prettig in de omgang zijn. Het is een middelgroot ras dat langzaam groeit, waardoor ze niet op grote schaal gehouden worden, met als direct gevolg dat de populatie raszuivere Tamworth varkens niet groot is.

GEschiedenis

Vlees

De vleeskwaliteit van de Tamworth varkens is buitengewoon, en vrij van E-nummers, suiker, fosfaten en gistextract. Het is rood, stevig en gemarmerd vlees. Kenners zeggen dat het een nootachtige en zoete, diepe smaak heeft. 

Doordat de Tamworth zo dicht bij de natuur staat is het vlees niet te vergelijken met andere soorten varkensvlees. Door alle lichaamsbewegingen het gevarieerde dieet ontwikkelen ze zich langzaam tot gezonde, sterke vleesvarkens en dit resulteert uiteindelijk in verrukkelijk vlees van een ongeëvenaarde kwaliteit. Het heeft een stevige consistentie, is bordeauxrood van kleur en bevat intramusculair vet, wat het vlees gemarmerd maakt. Deze juiste graad van marmering zorgt voor malsheid en de unieke rijke smaak, die nootachtig en zoet is.