Omarm onze kijk
op varkens
Onze visie
Wij vinden het belangrijk dat in een veranderende omgeving consumenten op een eigentijdse manier kunnen blijven ontdekken waar hun voedsel vandaan komt. Voedsel is namelijk naast water en lucht een basiselement van ons bestaan.
De kennis over waar het voedsel vandaan komt wordt steeds minder. De reden hiervan is dat producenten en consumenten steeds verder van elkaar af zijn komen te staan. Bij onderwijsinstellingen en gezinnen is deze kennis ook steeds minder beschikbaar. De kennis is en blijft belangrijk bij het maken van keuzes over ruimtelijke ontwikkeling, voedselgezondheid en voedselzekerheid. Hier willen wij op inspelen!
Onze missie
Onze missie is: op een transparante manier een bijdrage leveren aan de kennis waar het voedsel vandaan komt. Wij bieden een platform voor iedereen die kennis wil delen of ontdekken over de productie en consumptie van voedsel. Hierbij staat het varken centraal.
Doel
Middels PorcusCampus is er een kenniscentrum gebouwd waar burgers, studenten en groeperingen informatie, cursussen en trainingen kunnen krijgen over de geschiedenis, de hedendaagse en de toekomstige voedselproductie. Hierbij staan varkens van verschillende rassen centraal.
Middelen
Het varken heeft in de geschiedenis altijd een belangrijke rol vervult bij bevolkingsgroepen in de voedselvoorziening. Het is een dier dat snel tevreden is en afvalresten van voedsel efficiënt om kan zetten in goed vlees. PorcusCampus heeft verschillende varkensrassen voor educatie die allen een verschillende afkomst hebben. Met name consumptiecultuur en productie omgeving hebben ertoe bijgedragen dat er door de eeuwen heen verschillende rassen zijn ontstaan. PorcusCampus kan naast de verschillende rassen, deze kennis op een leuke manier overdragen. Dit kan door eigenaar te worden van een varken, bezoeken, excursies, cursussen en trainingen en overnachten.